Suomalaiset, nyt puhalletaan yhteen hiilettömyyteen

Kirjoituksiani

(Karjalainen 28.8, Kotiseutu-uutiset 30.8. ,Heinäveden lehti 1.9., Viikko Pohjois-Karjala 3.9.)

Muiden murheiden keskellä huoli ilmastonmuutoksesta on vähentynyt, ilmenee Ylen kyselytutkimuksessa. Karu fakta kuitenkin on, että ilmastonmuutos voimistuu koko ajan, eikä laskua voi sysätä tulevien sukupolvien maksettavaksi – niin ikäviä asioita kuin ympärillämme juuri nyt tapahtuukin. Marinin hallitusohjelman tavoitteena on, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä ja samalla maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointiyhteiskunta. Tämä kunnianhimoinen tavoite on edelleen mahdollista saavuttaa, mutta se ei tapahdu “välivuosia” viettämällä.

Pohjois-Karjala on jo pitkään ollut ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun ytimessä: liityimme muun muassa ensimmäisenä maakuntana Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkostoon tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Verkostoon kuuluvat Ilomantsi, Joensuu, Kitee, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu ja Tohmajärvi. Näistä Joensuun kaupungilla on hiilineutraalius tavoitteena jo vuonna 2025. Samaan aikaan kunnissa kehitetään ja kokeillaan uusia käytäntöjä, ja onnistumiset pyritään monistamaan verkoston kautta useamman kunnan alueelle. Täällä sananmukaisesti puhalletaan yhteen hiileen – tai pikemminkin yhteen hiilettömyyteen.

Itä-Suomen yliopisto on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta muun muassa biotalouden alalla. Metsätieteiden osastolla hiiliviisaita soiden ennallistamismenetelmiä tutkitaan, kehitetään ja viedään käytäntöön. Ja niin edelleen. Nämä eivät ole pienten piirien puuhastelua, vaan vaikuttavuus ulottuu koko Euroopan alueelle.

Ympäristö on tänään vetovoimatekijä. Kovassa kilpailussa eivät yrityksetkään selviä enää viherpesulla, vaan niiden on aidosti osoitettava vastuullisuutensa ympäristöstä. Meille se ei ole ongelma, päinvastoin, fiksut yrityksemme ovat tehneet tätä jo pitkään. Mutta selkä ei saa suoristua, ei edes – eikä etenkään – nyt. Meidän on kaikin mahdollisin keinoin tuettava Itä-Suomen toimijoita yhteistyöhön ja kehittämään yhä uusia ympäristöystävällisiä innovaatioita ja palveluja. Samalla se tarkoittaa uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja. Rahoitusta vihreään siirtymään löytyy, mutta se vaatii vahvaa edunvalvontaa. Tämä kaikki on Pohjois-Karjalalle upea mahdollisuus.

Jokainen meistä voi vaikuttaa hiilineutraaliuteen omilla teoillaan ja valinnoillaan. Samalla luomme uskoa tulevaan, ennen kaikkia lapsiimme ja nuoriimme, joita ilmastoahdistus valitettavasti koko ajan näkyvämmin painaa.

Sanna Rissanen, eduskuntavaaliehdokas (sd.), Liperi